Die übliche Konstruktion meiner Socken
  • 4-fädige Sockenwolle (Marke egal, Hauptsache die Farbe gefällt dem Empfänger)
  • Anschlag 60-64 M (je nach Größe) im Kreuzanschlag
  • 25 R. Bündchen entweder 1/1- oder 2/2-Rippen (kurzes Bündchen 16 R)
  • Schaft und Fuß glatt rechts
  • Fersenwand je die ersten und letzten 3 M re stricken
  • Herzchenferse über die Hälfte der Maschen
  • Aufnahme aus der Fersenwand = (M/Nd)
  • Abnahme der Zwickelmaschen jd 2. R.
  • Fußlänge nach der Regia-Tabelle
  • Bandspitze (1 x jd. 4., 2.x jd. 3., 3 x jd. 2. R., danach jd. R. abn.)
  • Abnahme bis auf 4 M/Nd, Spitze im Maschenstich schließen


  • Sock weight sock yarn of any brand, important: the recipient of the socks likes the yarn.
  • Knit on 5 dpns
  • CO 60 - 64 st., depending on size (adult sizes), German cast on over 2 needles
  • 25 rows of ribbing, either 1/1 or 2/2 (short ribbing 16 R)
  • Leg, and foot in stockinette stitch
  • on heel flap always knit first 3 and last 3 stitches, Rest of st. in stockinette st.
  • common heel (in Germany this is called "Herzchenferse" or heart shaped heel) over 50 % of stitches in round
  • pick up as many stitches on each side of heel flap as you used to cast on for each needle
  • decrease gusset st. every other row
  • Foot length taken from Regia-table
  • band toe: after the first decreases dec. 1 on each needle every 4th row: 1x, every 3rd row: 2x, every other row:3x, every row until there are 16 st. left (4 per needle).
  • close toe using Kitchener Stitch
Donnerstag, 28. April 2005, 11:29, von gertatter | |comment |Anleitungen